Baile Herculane

Cea mai veche statiune din tara

Pentru un turist din epoca PC-ului, mai putin familiarizat cu legendele lumii antice, statuia din centrul statiunii Baile Herculane poate fi a unui jucator de baseball imbracat cam neglijent care se intoarce de la vestiare cu un prosop pe umar si cu bata pe celalalt. Pentru cei de moda mai veche, este statuia lui Hercules cu pielea Leului din Nemeea, dupa ce a ucis Hydra. Pentru cunoscatori, este o opera de arta de la 1847, realizata din fier de tun de maestrii Ramelmayer si Glantz din Viena, la comanda arhiducelui Carol al Austriei.

Statiunea Baile Herculane se afla in Caras Severin, nu departe de Dunare, pe Valea Cernei. Izvoarele termale de aici, numeroase si deosebit de bogate, atat ca volum de apa, cat si concentratie minerala, erau cunoscute si folosite inca din perioada antica. O interpretare a legendei lui Hercule spune ca insusi eroul lumii vechi le-ar fi folosit pentru a strange puteri inainte de a taia ultimul cap al Hydrei. Primii utilizatori atestati ai izvoarelor au fost romanii care au construit therme spatioase si o localitate importanta in jurul acestora, in cea mai mare parte distruse de timp si de reconstructia orasului in secolele XVIII-XIX. O parte dintre vestigiile romane au fost totusi restaurate de austrieci in secolul al XIX-lea si sunt acum integrate in pavilionul de nivel zero al hotelului Roman, protejate de structura pe piloni de pod pe care este construit hotelul propriu-zis. Thermele romane de aici functioneaza inca si sunt un muzeu vivant care poate fi atat vizitat, cat si utilizat. Turistii pot cere sa faca aici tratamentul balnear si sa fie imbaiati si masati dupa metodele antice, maseuzele fiind si ele imbracate in toga romana.

Statiunea a devenit cunscuta in intreaga lume in scurta perioada cand aceasta regiune a fost detinuta de habsburgi, imparatii Austriei fiind indragostiti de acest punct de granita al imperiului lor, pe care l-au vizitat in numeroase randuri.

Cea mai atasata de statiunea din Severin a fost Imparateasa Sissi, cea mai nonconformista suverana din Casa de Austria, sotia lui Franz Iosif, de numele carora se leaga cele mai multe dintre cladirile vechi ale statiunii, bai si hoteluri deopotriva.

Clima statiunii este specifica depresiunilor montane, dar cu un pronuntat caracter submediteraneean. Ionizarea negativa, foarte puternica, duce la cresterea rezistentei generale a organismului si favorizeaza circulatia sanguina. Izvoarele minerale termale sunt sulfuroase, calcice, cloruro-sodice, hipotone, bicarbonate si magneziene.

Originea exacta a acestor ape nu este cunoscuta, dar se presupune ca sunt infiltrari din apa Cernei in roca de calcar a muntelui, ajungand in profunzime pana in zone de mare presiune si caldura, de unde sunt impinse din nou spre suprafata si reapar, dupa sute sau chiar mii de ani, ca izvoare calde si reci. Principalele grupe de afectiuni care se trateaza cu apele termale din Herculane sunt cele reumatismale, ginecologice, ale sistemului nervos periferic, boli ale tubului digestiv si ale glandelor sale anexe.

Desi in prezent detine un public mai imbatranit, statiunea este una potrivita pentru toate categoriile de varsta si atat autoritatile, cat si proprietarii de hoteluri si pensiuni fac eforturi pentru a atrage si un public tanar pentru aceasta statiune a carei locatie este absolut fantastica, stransa intre munti si parcursa de Cerna, si unde sunt posibile sporturi de aventura si drumetii.

Statiunea este amplasata in interiorul Parcului National Domogled-Cerna, in care se protejeaza numeroase specii de plante si fluturi, vedeta rezervatiei fiind pinul negru, specie care se gaseste doar aici, vestigiu al perioadelor glaciare si care traieste doar pe piscurile calcaroase ale muntilor din imprejurimi, doar in regiuni lipsite de sol.

Statiunea conserva un numar mare de cladiri din perioada austriaca si interbelica, care ii confera un aer select si o atmosfera clasica, amintind de numele celebre, imparati, regi, contese, scriitori si politicieni care au vizitat localitatea si si-au lasat amprenta in valoaroase opere de arta care te intampina la tot pasul, la fel ca si istoria sa de doua ori milenara.

Nicu Ilie

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.