Cazinoul din Constanta

 

Cazinoul din Constanta este o cladire istorica din municipiul Constanta. Este una dintre cele mai reprezentative simboluri ale orasului, fiind construit în anul 1909 si inaugurat în luna august a anului 1910. Se afla pe faleza din Constanta, pe Bulevardul Regina Elisabeta.

http://farm2.static.flickr.com/1371/1137668188_862dd0a03d.jpg?v=0

Cazinoul (pe Faleza). A reprezentat una dintre cladirile emblema ale Constantei. În zona în care se afla astazi mai fusese, între 1880-1902, o constructie de lemn, o cazina, cum se numea – loc pentru spectacole de teatru, baluri, loc de recreare pentru turisti. Constructia unui edificiu cu functii asemanatoare marilor cazinouri europene a început prin anul 1904. Initial, planurile sunt întocmite de catre cunoscutul arhitect Petre Antonescu, care proiecteaza o cladire al carei stil arhitectonic se inspira din traditiile artei românesti. Dupa terminarea fundatiilor, însa, planurile sunt schimbate, Primaria încredintând modificarea lor unui arhitect francez, D. Renard – care renunta la principiile stilului românesc, în favoarea unui melanj de motive decorative ce încarca si mai mult greoiul ansamblu.

http://farm2.static.flickr.com/1258/1386287437_f300388449.jpg

Construit (din 1908) sub influent cosmopolitana a cazinourilor epocii, edificiul constantean este terminat în 1910, când este si inaugurat (în 1912 se fac ultimele retusuri). Cazinoul era o sala de paianta, cu peretii interiori captusiti cu scanduri vopsite in ulei si ”servea de distractiune vizitatorilor in sezonul bailor”, putand fi utilizat si pentru ”baluri de binefacere organizate de primarie”, fiind alcatuit dintr-o sala de dans, doua sali de lectura, pentru ziare si reviste, doua sali de jocuri si celebra ”terasa de pe malul marii”, impodobit cu drapele si destul de spatios a devenit locul de intalnire al tuturor.

Langa acest prim salon de dans se preconizeaza construirea de catre Henry Guaracino a unui pavilion in cumunicatie cu primul, situat mai jos de nivelul bulevardului. In iarna anului 1891, o furtuna dezlantuita a distrus o parte din acoperis, dar si un perete al fatadei, reliefand instabilitatea constructiei. Expertizele au propus, si consiliul comunal a aprobat la 29 ianuarie 1892 demolarea constructiei. Primarul Al. Belik decide, printr-un proces verbal, oragnizarea santierului in regim propriu pentru reconstructia cazinoului in aprilie 1892. Conceputa monumental, fara perspectiva panoramina si fara far, cladirea ar fi urmat sa aiba o sala de tatru cu scena, cabine si loje pe ambele laturi, dar si o sala de bal de aceleasi dimensiuni. Inconjurata de o galerie deschisa spre magnifica priveliste, constructia ar fi avut la subsol toate unitatiile necesare.

http://www.puco.ro/images/20080305174606_img_0661.jpg

Grandoarea proiectului se diminueaza treptat, astfel incat receptia facuta mult mai tarziu decat ar fi fost dispus primarul Coiciu sa ingaduie, constata existenta unei sali de dans cu culoar. In lupta sa cu istorismul, Arta 1900 face tranzictia catre functionalism prin recursul la ornament. De fapt, se incearca travestirea unei necesitati economice intr-o inedita experienta bazata pe unicatul artizanal. La 21 decembrie 1909, inginerul Elie Radu si arhitectii Ion Mincu si D. Maimarolu sunt solicitati sa se deplaseze la Constanta, intr-o comisie menita sa studieze cazinoul din toate punctele de vedere. Rezultatul inspectiei s-a materializat printr-un important document care contine opiniile documentate si bine sustinute ale unor personalitati de real prestigiu.

http://www.infoghidromania.com/images/Cazino%20Constanta.jpg

Observatiile privesc adaugarea de spatii: o sala mare pentru restaurant, cu bucatarie si dependintele necesare, restaurant care va fi pus in legatura cu terasa din spatele usii vitrate, care sa nu obtureze perspectiva larg deschisa asupra marii. S-au sugerat si degajarea scarii de onoare printr-o arcada spectaculoasa, adaugarea de intrari, vestiare, toalete, dar si suprimarea de trepte sau ferestre. Ultimile lucrari de restaurare si modernizare ale Cazinoului au fost efectuate in anul 1937 de catre proiectantul Daniel Renard.

sursa info: wiki. sursa foto: google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.