Culele de la Maldaresti


Cule reprezentative pentru tipul cu doua etaje sunt cele de la Maldarestii de Sus, situate pe Valea Luncavatului, la 4 kilometri sud-vest de Hurezi. Aceste cule, împreuna cu biserica din vecinatatea lor, formeaza un ansamblu si au fost ctitorite de familia Maldarestilor, cei care au dat si numele localitatii.

Termenul “cula”, deriva din turcescul “kule”, care desemneaza un turn, iar la noi defineste, prin extensie, o locuinta-turn. Culele au fost ridicate de boierii olteni, ca masura de aparare impotriva amenintarii incursiunilor de la Vidin si Ada-Kaleh si cetelor de haiduci.

Acest tip de constructie este intalnit cu precadere in Serbia si Albania, dar si in Bulgaria. In tara noastra el este caracteristic Olteniei si vestului Munteniei.

Cula Greceanu

Cel mai vechi edificiu din cadrul acestui complex este Cula Greceanu, care isi are inceputurile in secolul al XVI-lea, cand Nan Paharnicul construieste un turn de aparare, iar nepotul sau Tudor Maldar adauga spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, restul constructiei.

Cula Duca

Cula Duca, construita in anul 1818 de catre Gheorghita Maldarescu, cu inscriptia 1827 (anul executarii stucaturilor) in tencuiala cladirii, este cumparata in anul 1910 de omul politic I. Gh. Duca.
vezi un articol general: Culele romanesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.