Litoralul românesc – ce, când, unde, cum, de ce?

În ciuda tuturor nemulțumirilor care sunt exprimate din timp în timp, legate de numeroasele defecte de exploatare, litoralul este, dacă nu cea mai frumoasă zonă a țării, cu siguranță cea mai “mondenă”. În timp ce la nord de Constanța nu există decât o singură plajă, Mamaia, e drept, lungă de 7 km, la sud de municipiu abundența este extraordinară. Nisipul acestei zone este mai fin decât cel al multor țări ajunse vedete datorită marilor investiții din ultimii ani, temperatura estivală de 25-26 grade și adâncimea de 1-1,5 m a apei din jurul țărmului fac ca plajele românești să fie unele de foarte bună calitate. Tendința este aceea de creare de facilități specifice (sezlonguri, umbreluțe, chioșcuri etc.) și de acreditare a standardelor de calitate internaționale, având ca unitate de măsură nu stelele precum în cazul hotelurilor, ci “delfinii”.

2024: Sezonul estival din acest an vine cu schimbări importante în turism. Mamaia, perla litoralului românesc, se relanseaza spectaculos. Cel mai mare tur-operator din lume a stabilit detaliile revenirii pe piata românească, iar reprezentanții stațiunii de la malul mării au lansat deja oferte tentante la câteva târguri internaționale. Urmează o campanie comună de marketing a marelui grup german și a Ministerul Turismului, dublată de investiţii pe întregul litoral si o noua identitate vizuală pentru brandul Mamaia.

video ProTV. 2024: Eforie-Nord a detronat Mamaia în preferințele românilor

Fiecare stațiune are un specific bine marcat, dacă nu prin stiluri arhitecturale cel puțin prin vecinătăți. Neptun-Olimp (și celelalte stațiuni cu nume de zei) au alături pădurea înviorătoare a Comorovei. Mangalia are marile vestigii ale cetății grecești. Costineștiul are reputația de stațiune pentru tineret iar Vama Veche are plaja de nudiști. Din complexul litoral face parte și Techirghiol, stațiune fără acces direct la mare, amplasată pe un lac litoral cu mari proprietăți terapeutice, furnizor de nămoluri miraculoase pentru numeroase baze de tratament din această stațiune sau din celelalte stațiuni ale Mării Negre. Pentru că, dincolo de aerul monden, de veselia și de spectaculozitatea litoralului, plaja este o ecuație de sănătate, modul cel mai convenabil de a scăpa de stres și, de ce nu?, de a-ți prelungi viața.

One Comment

  1. Pingback: Stațiunea Mamaia va împlini 120 de ani – Romania – Informatii locale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.