Monumente de arhitectura: Palatul Victoria din Bucuresti

Palatul Victoria din Bucuresti este sediul Guvernului Romaniei si a fost construit dupa planurile arhitectului Duiliu Marcu

Palatul Victoria este opera a profesorului Duiliu Marcu (1885-1966), elev al Scolii Superioare de Arhitectura din Bucuresti (1906) si apoi al Ecole de Beaux-Arts din Paris (diplomat in 1912). Dupa o prima perioada de activitate, incadrata la inceput in formulele academismului francez, apoi in cele ale stilului neo-romanesc, Duiliu Marcu s-a alaturat in anii ‘30 curentului modern, devenind unul din principalii sai protagonisti din Romania.

Incepand cu mijlocul anilor ‘30, Duiliu Marcu a realizat cateva importante edificii publice – Scoala Superioara de Razboi, Palatul Victoria, Palatul Directiei Generale a Cailor Ferate – proiectate nu ca obiecte izolate, ci ca piese ale unor ansambluri urbanistice. Formatia autorului, pe de o parte, functiunea oficiala a acestor cladiri si contextul politic si cultural-arhitectural al momentului, pe de alta, explica optiunea pentru ordinea monumentala si limbajul neo-clasic simplificat.

Palatul Victoria a fost inceput in 1937 si terminat in 1944. Din cauza avariilor provocate de bombardamentul din 1944, lucrarile au fost reluate si finalizate in 1952.
Proiectat initial pentru Ministerului de Externe, Palatul Victoria a fost in timpul perioadei comuniste sediul Ministerului de Externe si al Consiliului de Ministri si a devenit, in 1990, sediu al primului guvern al Romaniei post-comuniste. In 2004, Palatul Victoria a fost inclus in Lista monumentelor istorice.

Dupa cum declara Duiliu Marcu, atat interioarele cat si fatadele Palatului Victoria ilustreaza “preocuparea de a pastra fundamentul clasic si de a face sa apara in conceptia de ansamblu si in studiul detaliilor ideea de simplitate moderna”. Initial, fatada principala era, ca si fatadele laterale, imbracata cu placi de marmura de Carrara si avea pe cele doua plinuri laterale panouri decorative sculptate, din acelasi material; in urma avariilor provocate de bombardamentul din 1944, cele doua panouri au fost suprimate iar fatada principala a fost refacuta cu placi de travertin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.