Vedeta turismului istoric în Dobrogea: Memorialul roman de la Adamclisi

Adamclisi, Tropaeum Traiani , județul Constanța. Monumentul triumfal ridicat de împăratul Traian în anul 109 d. C. reprezintă vestigiile romane de cel mai mare interes pentru vizitatori. Piesele centrale ale complexului de la Adamclisi sunt tumulul funerar și altarul funerar. Ruinele descoperite de arheologi ale orașului antic cu același nume secolele I-VI, 10 ha, sunt parțial restaurate și conservate: străzi pavate, sistem de canalizare, ziduri de apărare cu 22 de turnuri și patru porți. Patru basilici paleocreștine (secolele IV-VI; 10 ha). via Wansait.com – Lista celor mai importante vestigii istorice

video: Visit Constanta – canal Youtube:

Denumirea actuală vine de la numele turcesc Adam Kilisse (Casa lui Adam, interpretată ca fiind Biserica Omului).

Monumentul triumfal Tropaeum Traiani „Nerva Traian August, împărat și cezar, învingătorul germanilor și dacilor, fiul divinului Nerva, mare preot, pentru a XIII-a oară tribun, pentru a VI-a oară împărat, pentru a V-a oară consul, părintele patriei.” Marele monument se pare că a fost construit în perioada 106-109, ca omagiu pentru victoria, în anul 102, contra coaliției geto-dacică alături de care luptau triburile de buri și sarmați. O mare bătălie, probabil cea de la Tapae, a fost cu greu câștigată de romani, iar marele împărat Traian a trimis să construiască un monument măreț la Adamclisi pe nimeni altul decât Apolodor (Apollodoros) din Damasc, cel care a proiectat Columna lui Traian și Forul lui Traian de la Roma, dar și podul peste Dunăre de la Drobeta Turnu Severin.

Complexul cuprindea Monumentul Triumfal, un altar cu numele celor 3800 de soldați romani căzuți în luptă (în urma studiilor se presupune că rudimentarii daci și aliații lor au avut pierderi de trei ori mai mari) și un mausoleu dedicat unui ofițer superior (descoperit de Grig. Tocilescu în 1897).

Actualul monument este o replică a originalului care ajungea la 39 de metri înalțime și avea diametrul de 38 de metri. Refacerea lui a început în 1974 și a durat trei ani, tot atât cât le-a luat romanilor să îl construiască de la zero. Piesele originale (o parte au fost recuperate din curțile oamenilor, fiind folosite construcția fântânilor, a hambarelor și a tot felul de dependințe gospodărești) sunt adăpostite în muzeul construit în centrul satului Adamclisi.

Cetatea Tropaeum Traiani Al doilea mare obiectiv turistic de la Adamclisi este cetatea romană. Ea este considerată drept cea mai mare așezare civilă romană de pe teritoriul Dobrogei și a fost construită odată cu monumentul, fiind locuită inițial de familiile veteranilor din razboaiele daco-romane. Mai târziu cetatea a fost ridicată la rangul de „municipium”, iar după invazia goților a fost reconstruită din temelii de împăratul Constantin cel Mare. Lovitura de grație a fost dată de avari (anul 587) după a căror invazie cetatea a fost abandonată definitiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.