Palate în stil baroc din Transilvania

Jibou (județul Sălaj) Castelul Teleky din secolul al18-lea

Coplean (județul Cluj) primul edificiu pur baroc din Transilvania, Castelul Elekes construit în 1725. Acum în ruine.

imagini din dronă

Beclean (județul Bistrița Năsăud), castelul Bethlen fondat în secolulal 15-lea, reconstruit în secolul al18-lea

detalii pe siteul primăriei Beclean LINK: https://primariabeclean.ro/web/castelul-pal-bethlen/
În jurul anului 1900 clădirea a fost reconstruită, cu această ocazie fiind modificată şi înfăţişarea faţadei. Majoritatea clădirii a fost supraetajată, numai sala mare festivă şi turnul nordic au rămas cu nivelul de parter. În lipsa izvoarelor nu se ştie când a fost construit etajul turnului sudic. Pe parcursul reconstruirii terasa din faţa rezalitului şi-a păstrat forma originală, dar ferestrele rezalitului au fost schimbate. La parter, intrarea a fost flancată de câte o fereastră dreaptă cu bolţarul median marcat. Nivelul următor e străpuns de trei ferestre drepte, cel din mijloc fiind o fereastră tripartită. Cu ocazia reclădirii, frontispiciul a fost transformat într-un fronton cu linii spiralate în spiritul arhitecturii renaşterii germane; o fereastră tripartită străpungea frontonul, şi sub aceasta se afla blazonul familiei Bethlen. Partea sudică a faţadei era străpuns la parter de două ferestre drepte, deasupra lor de patru ferestre geminate. Repartizarea ferestrelor coincide cu repartizarea actuală. Aspectul faţadei principale era acelaşi şi în anul 1927, când József Keöpeczi Sebestyén a desenat castelul. În anii 1980 faţada principală a suferit unele modificări. Ferestrele aripei, aflate la nord de rezalitul central, au fost zidite, iar aripa a fost înălţată, rezultând în acest fel sala de spectacole. A fost păstrată arhitectura rezalitului, dar au fost înlăturate chenarele ferestrelor şi a fost îndepărtat şi blazonul familiei Bethlen. Bastionul sudic dezvăluie urmele unor intervenţii; la parter se văd unele ferestre zidite. La parterul aripii sudice se află o uşă cu închidere în segment de cerc, care duce în pivniţă, uşa poate fi datată probabil dinainte de secolul al XIX-lea.

Gornesti (judetul Mures) Castelul Teleky construit in 1788, cu parc si statui

video: TVR. Înainte de 1945, în Transilvania locuiau peste 700 de familii nobiliare maghiare, proprietari de castele datând din secolele 15-19. După naționalizare clădirile au început să se distrugă sigur și sistematic. În monumentele arhitecturale s-au înființat sedii de CAP, depozite de grâne sau grajduri pentru animale. După 1990 degradarea a fost și mai dramatică. În cursul proceselor de restituire castelele au rămas fără proprietar și au fost pur și simplu distruse de locuitorii din zonă. Castelul de la Gornești este o excepție a acestei istorii triste. A reușit să supraviețuiască până acum, insă soarta lui este în continuare incertă.

Galda de Jos (județul Alba) Castelul Kemeny din secolul al18-lea


Hodod (județul Sălaj) Castelul Degenfeld din secolul al18-lea


Ozd (județul Mureș), castel din secolul al18-lea

Avrig (județul Sibiu) Castelul Bruckenthal din secolul al 18-lea (cu parc)


Sântamarie-Orlea (județul Hunedoara), Kendeffi secolul al 18-lea, castel

https://lapasprinoras.blogspot.com/2007/09/castelul-kendeffy.html
Locatie: Hateg, Satnamarie Orlea. Functie: hotel. Cunoscut si sub numele de Castelul din Santamarie Orlea. De asemenea, de interes in localitate: o biserica gotica din primele secole ale mileniului 2.

Foeni (județul Timiș) conac din secolul al18-lea

Este nominalizat in lista monumentelor istorice categoria „A” (monumente istorice de valoare nationala si universale TM-II-m-A-06226) – Arhitectura

Banloc (județul Timiș) conac din secolul al18-lea

Conacul a fost achiziționat de către Regina Elisabeta de la familia Karacsonyi

Hodod (județul Sălaj), castelul Wesselenyi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.