Bizusa-Bai (Salaj)

Comuna Ileanda, cu un teritoriu administrativ intins pe o suprafata de 87,59 km2, si cu cele 13 sate componente, este amplasata in Culoarul Somesului, la contact cu zonele colinare ale dealurilor Simisna-Garbou si ale podisului Purcaret-Boiu Mare-Jugastreni.

Ileanda – sat resedinta de comuna situat la o distanta de 66 km fata de municipiul Zalau, este mentionat pentru prima oara sub denumirea de Ilandameze in anul 1390. Celelalte localitati ale comunei: Bizusa-Bai, Barsauta, Dabaceni, Dolheni, Luminisu, Maleni, Negreni, Perii Vadului, Podisu, Rastoci, Rogna si Sasa apar mentionate documentar in intervalul cuprins intre secolele XIV -XVII.

La ultimul recensamant, populatia comunei numara 2589 locuitori, din care 89,8% romani, 0,65% maghiari, 9,42% rromi si 1,13% alte nationalitati.

Economia comunei este una preponderent agrara, desi sectorul economic secundar este destul de bine reprezentat, iar serviciile au avut o evolutie ascendenta in ultimii ani.

Potentialul turistic al comunei este unul de exceptie. Statiunea Bizusa – Bai, prin apele sale minerale slab sulfuroase, bicarbonatate, slab clorurate, sunt indicate in tratarea unor afectiuni ale sistemului nervos, aparatului locomotor si in diferite afectiuni ginecologice. Rezervatia naturala “La Castani” din Rogna, formele de relief endo si exocarstice, valea Somesului, biserica de lemn ” Adormirea Maicii Domnului ” din Ileanda, monument de arhitectura din secolul al XVII-lea, sunt cateva obiective de mare valoare ale comunei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.