Calimanesti Caciulata (statiune balneara)

Este staţiune balneoclimaterică,situată pe DN7 la 18km de Râmnicu Vâlcea, la altitudinea de 260 m.
Frumoasa staţiune dispune de izvoare reci şi fierbinţi care ţâşnesc de la o adâncime de 1.200 m şi sunt captate cu ajutorul unor sonde de mare adâncime.
Apele minerale ale staţiunii Călimăneşti – Căciulata sunt atermale, ieşind din pământ la temperatura de 5-14 grade Celsius cu excepţia izvorului Bivolari, care este mezotermal – cu o temperatură de 19-23 grade Celsius.
Din punct de vedere al compoziţiei chimice, apele minerale sunt: sulfuroase, clorosodice, calcice, magnezice, bromurate şi iodurate.

Unele din izvoarele cu ape minerale atermale şi termale se folosesc pentru cură internă, iar altele sub formă de băi minerale, pulverizaţii inhalaţii, irigaţii în tratamentul intern al afecţiunilor gastro-intestinale, de rinichi, metabolice şi nutriţie sau în cură externă (băi calde sau reci) în bolile terapeutice, echivalând cu cele din Aix-les Bains, Eaux-Banes sau Baden – Baden.
Pentru a evidenţia calităţile terapeutice ale acestor ape, trebuie să amintim că doctorul francez Joseph Caillat care în 1854 a poposit o vreme pe meleaguri valahe, a procedat în anul 1859 la analiza apelor minerale de la Călimăneşti, iar în anul 1869 împăratul Franţei, Napoleon al III-lea, la recomandarea doctorului Carol Davilla, s-a tratat cu apă minerală dusă cu diligenţa, de la izvoarele din Călimăneşti.
Activitatea turistică este desfăşurată de 4 agenţi economici: SC Călimăneşti – Căciulata SA, SIND ROMÂNIA – Filiala Călimăneşti, S.C. EUROPA 15 A – SRL, S.C. ELIANA S.R.L. ce au în administrare următoarea structură turistică :

 4
hoteluri cu o capacitate de cazare de 1.415 locuri
18
vile cu o capacitate de cazare de 958 locuri
3
vile cu o capacitate de cazare de 263 locuri
7
pensiuni cu o capacitate de cazare de 1.750 locuri
1
cabană cu o capacitate de cazare de 20 locuri
4
camping-uri cu o capacitate de cazare de 352 locuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.