Cladiri si constructii de Gustave Eiffel

A scandalizat si a revolutionat. Turnul creat de el pentru expozitia mondiala a devenit, la un moment dat, cea mai inalta constructie din lume (anterior, timp de mii de ani, titlul mondial il detinuse piramida lui Keops). Acum a devenit cea mai recognoscibila emblema vizuala a Parisului, oras care detine zeci de alte capodopere arhitecturale, fie ca vorbim de Louvre, fie de Notre Dame, fie de Spitalul Invalizilor, si lista continua.

Gustave Eiffel s-a nascut in 1832, in Dijon. El nu a studiat arhitectura, ci doar inginerie si chimie. Asta nu l-a impiedicat ca, din postura de inginer constructior care isi deseneaza propriile plans, se devina unul din personajele care au influentat cel mai puternic arhitectura ultimelor sute de ani.

In decursul activitatii sale a construit nu doar in Franta, ci si in America si Romania (la Iasi), Ungaria si Portugalia. Principalele lui lucrari sunt:

Turnul Eiffel

Statuia Libertatii, din New York:

Hotelul Traian din Iasi (important doar pentru ca e facut de Eiffel :D):

Gara din Budapesta:

Structurile sale, armate cu stalpi de otel, consacrau noi metode, tehnici si materiale de constructii in perioade cand betonul fusese abandonat pentru aproape doua milenii iar materialul suveran devenise caramida.

Lucrand mai intai arhitectura industriala, poduri si viaducte, Eiffel a reusit totusi performanta de a avea doua cladiri emblematice pentru doua din cele mai importante orase ale lumii, Paris si New York. Opera sa a fost recompensata prin numeroase medalii, inclusiv Legiunea de onoare. Sfarsitul carierei a fost insa unul trist dupa ce, implicat in constructia Canalului Panama, a provocat unul dintre cele mai mari falimente din intreaga istorie economica a lumii. A murit in 1923.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.